θίσβη

θίσβη
I
Μυθολογικό πρόσωπο. Η παράδοση την αναφέρει ως κόρη του Ασωπού, επώνυμη της ομώνυμης βοιωτικής πόλης. Το όνομά της συνδέεται με τον μύθο του νεαρού Πύραμου. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου αυτού, ο Πύραμος αναζητούσε τη Θ., η οποία όμως μεταμορφώθηκε σε πηγή. Τότε ο Πύραμος, εξαιτίας του ερωτικού του πόθου, μεταμορφώθηκε και αυτός σε πηγή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, όταν η Θ. κατάλαβε ότι περίμενε παιδί, για να αποφύγει την τιμωρία των γονέων της, αυτοκτόνησε και στη συνέχεια την ακολούθησε και ο Πύραμος. Οι θεοί, όμως, μεταμόρφωσαν τον Πύραμο σε ποταμό και τη Θ. σε πηγή. Τέλος, σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου που αναφέρεται στον Οβίδιο (Μεταμορφώσεις IV, 59), επειδή η Θ. και ο Πύραμος εμποδίζονταν στον έρωτά τους από τους γονείς τους, όρισαν να συναντηθούν κοντά στον τάφο του Νίνου, για να αποφασίσουν τον τρόπο της αντίδρασής τους. Πρώτη στον τόπο της συνάντησης έφτασε η Θ., η οποία, βλέποντας εκεί μία λέαινα, φοβήθηκε και έσπευσε να απομακρυνθεί, αφήνοντας να πέσει, εξαιτίας της βιασύνης της, το κάλυμμα του κεφαλιού της, το οποίο ξέσκισε στη συνέχεια το λιοντάρι. Όταν, λίγο αργότερα, πήγε στον τάφο του Νίνου και ο Πύραμος και βρήκε το σκισμένο κάλυμμα του κεφαλιού της αγαπημένης του, νόμισε ότι η Θ. είχε κατασπαραχθεί από κάποιο άγριο θηρίο και αυτοκτόνησε. Μόλις η τελευταία επέστρεψε στον τόπο συνάντησης και είδε τον Πύραμο να κείτεται νεκρός δίπλα στον τάφο του Νίνου, αυτοκτόνησε και αυτή με το ίδιο ξίφος.
II
Αρχαία πόλη της Βοιωτίας. Βρισκόταν στα Δ των Θεσπιών, σε μικρή απόσταση από τον Κορινθιακό κόλπο. Η Θ. είχε παλιά ακρόπολη σε απόκρημνη κορυφή, όπου λατρευόταν ιδιαίτερα ο Ηρακλής, ο Διόνυσος και ο Ερμής. Ο Όμηρος αναφέρει πως η Θ. ήταν πολυτρήρων, δηλαδή είχε πολλά περιστέρια.
III
Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 160 μ., 455 κάτ.) στην πρώην επαρχία Θήβας του νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, 56 χλμ. ΝΑ της Λιβαδειάς. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Θίσβης. Παλαιότερα ονομαζόταν Κακόσι. Κοντά στη Θ. βρίσκονται λείψανα της αρχαίας ομώνυμης πόλης.
Κατάλοιπα της αρχαίας Θίσβης στη Βοιωτία.
Ο οικισμός Θίσβη στη Βοιωτία, κοντά στα λείψανα της αρχαίας ομώνυμης πόλης.
IV
(Αστρον.). Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 15 Ιουνίου 1866. Το φαινόμενο μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι περίπου 10,8 και σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο 7,04. Διεθνώς ονομάζεται Thisbe 88.
* * *
θίσβη, ἡ (Α)
1. (κατά το λεξικό Σούδα) «θίσβη
σορός»
2. ως κύριο όν. Θίσβη
ωραία κόρη τής Βαβυλώνας που αγαπούσε τον Πύραμο και αυτοκτόνησε πάνω στο πτώμα του
νεοελλ.-αρχ.
ως κύρ. όν. Θίσβη
ονομασία αρχαίας πόλης τής Βοιωτίας, από την οποία πήρε την ονομασία της και η ομώνυμη σημερινή πολίχνη που είναι κτισμένη στην ίδια θέση τής αρχαίας Θίσβης.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Θίσβη — fem nom/voc sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θίσβῃ — Θίσβη fem dat sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θίσβαι — Θίσβη fem nom/voc pl Θίσβᾱͅ , Θίσβη fem dat sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θισβέων — Θίσβη fem gen pl (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θισβῶν — Θίσβη fem gen pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θίσβαις — Θίσβη fem dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θίσβην — Θίσβη fem acc sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θίσβης — Θίσβη fem gen sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • πυραμός — Ο ήρωας μύθου της Βαβυλώνας, που διηγείται ο Οβίδιος στις Μεταμορφώσεις του: Δυο ερωτευμένοι, που οι γονείς τους δεν τους επέτρεπαν να παντρευτούν, αντάλλαζαν τους ερωτικούς όρκους τους από μια τρύπα που υπήρχε στον τοίχο που χώριζε τα δυο σπίτια …   Dictionary of Greek

  • Фисба (город) — Деревня Фисба греч. Θίσβη Страна Греция …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”